Cum să-ţi compui o ţinută chic – 3 exemple practice
Mi se întamplă uneori să mă uit în oglindă şi să-mi examinez cu un ochi critic ţinuta, care mi se pare banală şi ternă. Pe măsură ce înaintez în vârstă, am senzaţia că hainele oarecare mă dezavantajează şi mă îmbătrânesc.
Chiar şi înainte ca izolarea să facă din orice ieşire un eveniment, îmi plăcea ca, chiar şi ţinuta cea mai simplă, cea în care dau o fugă la supermarket sau merg la o plimbare în parc, să aibă o notă personală şi un aer chic.
Cum să transformi o ţinută banală într-una chic? Nu e deloc greu. Iată 3 exemple concrete.
1. Blugi şi tricou alb
Blugi, tricou alb şi adidaşi – probabil că este o ţinută pe care ai îmbrăcat-o adesea, după care ţi-ai luat în fugă geanta neagră din cuierul din hol şi ai fugit la treburile zilei.
Hai să vedem cum poţi să dai o notă originală acestei combinaţii atât de comune.
Mai întâi două observaţii, una legată de felul cum e purtat tricoul – pe deasupra blugilor – şi cealaltă de lungimea acestora.
Mai ales femeile cu oarece burtică au această tendinţă, de a purta bluzele sau tricourile pe deasupra pantalonilor, în ideea că astfel îşi maschează abdomenul. De fapt, se întâmplă exact contrariul. Orice ţesătură cât de cât elastică se mulează pe partea din faţă şi scoate în evidenţă atât zona abdominală cât şi fermoarul şi betelia pantalonilor.
Ce faci în cazul ăsta? Evident, îţi bagi tricoul în pantaloni şi îţi pui o curea. În acest exemplu eu am folosit o curea roşie textilă, care m-a condus la alegerea celorlalte accesorii.
Lungimea blugilor, a pantalonilor în general, este un detaliu care are mare importanţă în aspectul general al ţinutei. După cum vezi, în prima imagine blugii mei sunt destul de lungi, acoperă gleznele şi fac o cută inestetică deasupra pantofilor.
Am văzut de nenumărate ori pe stradă, femei de toate vârstele purtând pantaloni cu această lungime nefericită. Nu este doar inelegant, dar şi scurtează vizual picioarele.
Ce-i de făcut? Eu mi-am rulat manşetele blugilor, aşa cum vezi în cea de-a doua imagine. Dacă e vorba de pantaloni, aceştia trebuie scurtaţi, aşa încât marginea manşetei să ajungă chiar la nivelul gleznei.
Iată deci două modificări minore, care însă au adus deja o schimbare în aspectul general al ţinutei.
Aşa cum spuneam, culoarea curelei m-a orientat către alegerea celorlalte accesorii şi mi-a dat ideea unui look de vacanţă, în alb, albastru şi roşu.
Am schimbat, deci, pantofii sport cu unii la fel de comozi, dar de culoare roşie. În plus, modelul pantofilor se potrivea mai bine cu ţinuta mea de inspiraţie navală.
Acum vreo doi ani, pregătindu-mă de vacanţă, mi-am cumpărat această geantă cu desene maritime, pe care am uitat s-o pun în valiză atunci 🙂 Iată că se potriveşte de minune acum.
Am mai adăugat un mic batic de mătase alb-roşu-albastru şi nişte brăţări în aceeaşi notă.
Rezultatul e o ţinută chic, veselă şi estivală, care mă duce cu gîndul la mare, soare şi vacanţă.
2. Rochie de vară neagra
Cea de-a doua ţinută are la bază o rochie de vară neagră de in, cu croială simplă.
În prima imagine am ales drept accesorii unele neutre: nişte balerini nude, o curea maro, un colier maro cu bej şi o geantă neagră. Aspectul general nu e rău, dar… e cam banal.
Aşa că am schimbat accesoriile. Fiind o rochie neagră puteam să aleg orice culoare – cu altă ocazie am purtat-o cu accesorii galbene şi a ieşit o ţinută foarte drăguţă 🙂
Dar de data asta m-am oprit la roşu. Şi cum mi-am luat de curând o eşarfă leopard print cu bordură roşie, m-am gândit că e o combinaţie minunată.
Aşa că am schimbat balerinii bej cu sandalele leopard, geanta neagră cu o poşeta rotundă la al cărei mâner am legat eşarfa, cureaua maro cu una roşie. În plus, am adăugat un colier cu coral, care îmi place foarte mult şi pe care l-am purtat prea rar.
Nu-i aşa că accesorizată astfel ţinuta arată mult mai interesantă?
3. Tricou în dungi şi pantaloni chino
A treia ţinută pe care vreau să ţi-o arăt este formată tot din piese clasice: un tricou cu dungi şi pantaloni chino bleumarin. În criză de imaginaţie i-am adăugat balerini bleumarin şi o geantă de aceeaşi culoare. Uh, prea mult albastru, boooriiing!
Deci am luat măsuri!
Mai întâi tricoul băgat în pantaloni.
Curea? De ce nu una albă?
Atunci balerinii? Să încercăm tot albi. Da, merge bine, dar pantalonii ar trebui o idee mai scurţi, aşa că rulăm puţin manşeta.
Până acum am îmbunătăţit un pic ţinuta cu accesoriile albe. Totuşi, i-ar trebui şi o culoare mai veselă. Galbenul ar fi perfect.
Am căutat în sertarul de bijuterii şi am descoperit două brăţări galbene, una din ele de-a dreptul vintage, de prin anii 80 🙂
Am adăugat un batic galben de bumbac înnodat la gât şi dintr-o dată, întreaga ţinută s-a conturat solară şi jucăusă.
Mai aveam un element, geanta, dar aici alegerea a fost simplă: o geantă din material textil cumpărată anul trecut, care se potriveşte mănuşă cu întreaga ţinută.
Et voilà, hainele plictisitoare de mers la cumpărături s-au transformat într-o ţinută chic, cu un aer parizian.
Prin aceste trei exemple am vrut să-ţi arăt că nu e deloc greu să-ţi compui o ţinută frumoasă şi proaspătă, care să te întinerească şi să te scoată din rutina stilistică. Iar cel mai simplu şi ieftin mod în care poţi face asta este cu ajutorul accesoriilor.
De la pantofi şi genţi, la eşarfe şi bijuterii, accesoriile potrivite pot transforma, ca prin minune, o ţinută plictisitoare şi banală într-una chic.
Am pus în text linkuri la produsele din pozele mele, sau atunci când acestea nu mai sunt disponibile, la produse similare.
Sper ca cele trei exemple să-ţi fie de folos şi să-ţi dea idei de accesorizare a ţinutelor tale.
Pentru că…
Meriţi să fii mereu frumoasă!
Dacă articolul ţi-a plăcut recomandă-l şi prietenelor tale printr-un Share. Iar dacă vrei să afli când postez un nou articol, dă un Follow la pagina mea de Facebook: https://www.facebook.com/shopping.cu.maxine/