Blue Monday sau cum se naşte o prejudecată
“Blue Monday, a treia zi de luni din ianuare, este considerată cea mai deprimantă zi din an.”
Pe orice canal de ştiri te-ai uita, azi vei auzi negreşit această afirmaţie. Ba mai mult, uneori va fi întărită de formulări precum “cercetătorii au stabilit….” sau “este binecunoscut faptul că…”.
Ce este Blue Monday
În realitate, Blue Monday – adică o zi care să fie cea mai deprimantă din an – nu există. Nimeni nu a făcut vreo cercetare ştiinţifică în acest sens şi probabil că nici nu s-ar putea face. Cum să măsori gradul de deprimare al unei zile?
Plasarea acestei zile fatidice în cea de-a treia luni a lui ianuarie se datorează unei campanii publicitare iniţiate în 2005 de o companie de turism din UK, care a dorit să-şi vândă pachetele turistice drept remediu pentru vindecarea tristeţii.
Cu alte cuvinte, Blue Monday are doar 18 anişori şi este un truc publicitar, un fake dintr-o vreme când fake-urile încă nu deveniseră atât de comune ca astăzi.
Dintr-un motiv sau altul, ideea a prins, iar acum suntem compătimiţi în fiecare an pe toate canalele media şi primim sfaturi despre cum să trecem cu bine peste această zi.
Cum se naşte o prejudecată
Este, mi se pare, un exemplu perfect al felului cum se naşte o prejudecată.
Cineva, undeva, lansează o idee care are o legătură slabă sau inexistentă cu adevărul. De ce o lansează n-are mare importanţă. Important este că ideea e preluată şi diseminată, iar în scurtă vreme ajunge să fie transmisă de la o persoană la alta, însoţită de cuvintele “se ştie că…”.
Când s-a ajuns la “se ştie că…” ideea deja a devenit o prejudecată care s-a instalat în conştiinţa colectivă.
“Se ştie că dungile orizontale îngraşă.”
“Se ştie că după 50 de ani părul lung te îmbătrâneşte.”
“Se ştie că negrul subţiază.”
“Se ştie că după o numită vârstă nu trebuie să mai porţi culori puternice.”
Problema cu prejudecăţile este că nu sunt neapărat greşite. Uneori dungile orizontale chiar te arată mai plină, de multe ori negrul chiar subţiază silueta. Iar ziua de luni, fie ea în ianuarie sau în mai, este adesea deprimantă.
Totul este să nu iei aceste afirmaţii drept adevăruri absolute şi să ai mintea deschisă pentru a-ţi pune întrebări asupra lor. Şi, desigur, să poţi discerne între prejudecăţile utile (cu oarecari amendamente) şi cele care sunt doar nişte convingeri false, fără nici o legătură cu adevărul.
O ţinută pentru “cea mai deprimantă zi din an”
Chiar dacă ziua de azi nu e cea mai deprimantă din an, e adevărat că dimineţile de iarnă nu sunt cele mai vesele momente ale vieţii.
Mai ales când ai copii de dus la grădiniţă sau la şcoală, când trebuie să te lupţi cu aglomeraţia şi cu traficul din oraş şi când te aşteaptă sarcini grele la serviciu.
De aceea m-am gândit ca azi să vă prezint o ţinută de ocazie, cu paiete, piele şi animal print, care prin strălucirea şi aerul uşor extravagant să vă binedispună în această zi mohorâtă.
Am purtat fusta plisată de piele de la Roman.co.uk, o bluză cu paiete bej, am încălţat nişte pantofi cu desen snake şi am accesorizat ţinuta cu o poşetă şi bijuterii aurii.
Fireşte, nu e o ţinută pe care s-o porţi într-o zi de luni, mai ales ca cea de azi, dar ne reaminteşte că vor veni şi zile însorite şi evenimente plăcute la care să participăm.
Dacă ţinuta mea te inspiră, iată ce-ţi recomand.
- Fusta o găseşti la Roman.co.uk – dacă ai dimensiunile mele îţi recomand mărimea 18.
- O bluză cu paiete găseşti la Bonprix.
- Pantofi snake print la AboutYou sau CCC.
- Poşetă aurie la Born2Be.
Cu drag,
Articole pe care poate le-ai ratat
Cum să învingi Blue Monday cu propriile-i arme
Cu ce asortezi movul? Încearcă roşu.
Dacă articolul ţi-a plăcut dă-i un Like şi recomandă-l şi prietenelor tale printr-un Share. Iar dacă vrei să afli când postez un nou articol, dă un Follow la pagina mea de Facebook.
One Comment
Pingback: