Ce înseamnă să ai stil?

E o întrebare legitimă, având în vedere că sloganul blogului meu este “It’s never too late to discover your style” 🙂

Este şi o întrebare cu un răspuns complex, pentru că stilul merge mult dincolo de fashion şi branduri, atingând multe alte aspecte importante al vieţii: cum îţi amenajezi casa, ce manânci, cum îţi petreci timpul liber, ce fel de muzică sau filme îţi plac, ce cărţi citeşti, şi aşa mai departe.

De fapt, există, cred eu, o confuzie de sensuri între conceptul de stil personal şi cel de a avea stil sau a şti să te îmbrăci cu stil.

Stilul personal reprezintă felul în care personalitatea şi valorile tale îşi pun amprenta asupra ţinutelor pe care le porţi şi  asupra aspectului tău, în general. Este felul în care comunici cine eşti, fără a rosti o vorbă, o declaraţie despre imaginea pe care vrei să o prezinţi lumii.

A şti să te îmbraci cu stil nu e totuna cu a-ţi descoperi stilul personal, dar asta nu înseamnă că e mai uşor de explicat.

Dacă te uiţi la emisiunea Bravo, ai stil! ai putea crede că a avea stil înseamnă ţinute fistichii, croieli neobişnuite, accesorii ieşite din comun, machiaje încărcate, coafuri trăznite.

Dacă te uiţi la verdictele Danei Budeanu ai putea crede că a avea stil înseamnă a purta genţi Hermes Birkin, pantofi Louboutin şi bijuterii Chopard. Cu alte cuvinte, că stilul este totuna cu luxul, ceva accesibil numai femeilor cu foarte mulţi bani.

Multe femei se preocupă de stilul lor atunci când merg la o petrecere, o nuntă, o reuniune, un revelion. Atunci devine foarte important să ai o ţinută elegantă, pantofi frumoşi, o coafură care să-ţi vină bine, un machiaj elaborat.

Este ciudat cum femeile dau o mare importanţă ţinutelor pentru cele 3-4 evenimente la care participă într-un an şi mult mai puţină felului cum arată în restul timpului.

Dar viaţa nu este, pentru cele mai multe dintre noi, compusă din evenimente speciale, iar să ai stil nu înseamnă să arăţi fabulos în pozele de la petrecere ca să primeşti cât mai multe like-uri pe Facebook.

Contrar convingerilor multor femei, ca să ai stil nu trebuie să fii tânără, să te îmbraci cu branduri de lux sau să urmezi cele mai noi trenduri în fashion.

Iată că am găsit până acum tot felul de definiţii a ceea ce NU înseamnă să ai stil. Şi totuşi, cred că putem găsi şi o definiţie pozitivă.

Să ai stil presupune, cred eu, trei lucruri importante:

  • Acceptarea propriului corp aşa cum este el, cu bune şi rele.
  • Cunoaşterea regulilor generale de stil, incluzând aici proporţionarea ţinutelor, asortarea culorilor şi texturilor, alegerea croielilor avantajoase siluetei tale.
  • Personalizarea, amprenta personală care vine peste sau uneori încalcă regulile de stil.

Cunoaşterea şi acceptarea propriului corp

Ca să-ţi poţi compune ţinute cu stil este necesar să-ţi cunoşti corpul: ce tip de siluetă ai, care sunt proporţiile tale pe verticală, care sunt zonele pe care ai dori să le maschezi şi care sunt punctele tale forte, pe care să le scoţi în evidenţă.

Există uimitor de multe femei care au impresii false despre corpul lor, care îşi amplifică defectele şi îşi minimalizează calităţile.

Sunt acele femei care îşi urăsc propriul corp şi care nu pot admite că au şi părţi frumoase, care arată bine.

Care se îmbracă în haine prea largi pentru a masca un abdomen mai plin, ascunzând în acelaşi timp o talie bine conturată.

Care poartă numai pantaloni pentru că au impresia că au picioare urâte, fără să observe că ascund astfel şi nişte glezne fine sau nişte gambe frumos desenate.

Care se privesc în oglindă şi îşi văd ridurile, celulita sau vergeturile dar nu dau nici o importanţă zâmbetului cuceritor, tenului de porţelan sau bustului bine proporţionat.

Ca să te îmbraci cu stil trebuie să îmbrăţişezi ideea că, fără a fi perfect, corpul tău are punctele lui forte, care trebuie scoase în evidenţă.

Aceste trupuri ale noastre, care ne-au slujit cu credinţă atâţia ani, merită să fie acceptate, iubite şi îmbrăcate astfel încăt să fie puse în cea mai bună lumină.

Şi chiar dacă nu reuşeşti să-ţi iubeşti corpul (aşa cum s-ar cuveni), poţi totuşi să-l accepţi ca pe un tovarăş vechi şi imperfect, care are calităţile sale şi pe care îl poţi privi cu îngăduinţă în oglindă.

Cunoaşterea regulilor de stil

Reguli de stil – hm, pare rigid şi limitativ, nu-i aşa? – căci o regulă descrie un mod unic de a face lucrurile, care nu poate fi încălcat.

În realitate nu există nişte reguli de stil stricte, ci mai degrabă seturi de recomandări adaptate în funcţie de siluetă, de paleta cromatică şi de stilul personal.

Majoritatea acestor recomandări se referă la felul cum poţi crea ţinute frumos proporţionate, la modul de asortare al culorilor şi imprimeurilor, la tipurile de haine care se potrivesc cel mai bine siluetei tale.

Regulile categorice, de genul “Do and Don’t” mi s-au părut întotdeauna superficiale şi agresive, aşa că fie le evit, fie mă amuz pe seama lor, căci unele sunt de-a dreptul inepte.

Şi totuşi, fie ele recomandări sau sfaturi, este necesar să cunoşti regulile de stil? Părerea mea este că da.

Poate că există şi persoane care au un simţ al stilului înnăscut, dar pentru cele mai multe dintre noi, stilul este o deprindere care se învaţă.

Învăţăm să ne îmbrăcăm cu stil citind cărţi şi articole, văzând filme, urmărind conturile unor femei pe care le admirăm, vizualizînd nenumărate poze pe Pinterest sau Instagram, participând la workshopuri, discutând cu consultanţi de stil.

Regulile de stil ne oferă un cadru orientativ pe care, mai ales la începutul evoluţiei stilistice, îl putem folosi drept reper. Ele ne ajută să folosim culorile care ne pun cel mai bine în valoare, să alegem hainele cele mai potrivite, să le asociem în ţinute avantajoase.

Odată ce cunoşti regulile şi ştii să le aplici, le poţi încălca sau ocoli, dacă vrei, dar atunci o vei face cu iscusinţă, nu din ignoranţă.

Educaţia stilistică nu este, de cele mai multe ori, o învăţare sistematică, ci o îmbogăţire graduală a cunoştinţelor, un proces permanent de descoperire şi evoluţie.

Problema care apare, însă, atunci când vrei să te informezi de pe Internet, este cantitatea copleşitoare de informaţii din care trebuie să le extragi pe cele potrivite ţie.

Poartă negru că te subţiază, nu purta negru că te îmbătrâneşte.

Imprimeurile florale sunt trendy, dar nu le purta după o anumită vârstă că te fac să pari demodată.

Nu te îmbrăca neglijent dar ai grijă să nu pari prea asortată şi pusă la punct că este old fashion.

Dacă ai silută măr poartă tunici lungi, dacă esti pară poartă fuste evazate, dacă eşti clepsidra marchează-ţi talia, dacă eşti măr ascunde-o.

Este oarecum firesc să fie aşa. Aceste articole sunt scrise pentru un public general, aşa încât oricine să poată găsi în ele ceva care să i se potrivească.

Dar să selectezi din această mare de informaţii pe cele care care sunt potrivite pentru tine nu e deloc uşor şi consumă mult, mult timp. Timp pe care cele mai multe dintre noi nu-l avem.

Tocmai pentru că şi eu m-am lovit de această dificultate, am creat manualul Cum Să Te Îmbraci Cu Stil, care conţine toate elementele esenţiale pe care ai nevoie să le ştii pentru a-ţi compune ţinute cu stil.

Este un manual online, sistematizat, uşor de folosit, în care găseşti imediat ceea ce cauţi. Îl poţi accesa de pe telefon sau laptop când vrei, dimineaţa la cafea sau seara, după ce toată lumea a adormit.

Dar ceea ce face ca acest manual de stil să fie unic este faptul că este personalizat. Asta înseamnă că, pe lângă regulile generale de stil, manualul conţine foarte multe sfaturi şi recomandări concepute anume pentru tine şi adaptate pentru silueta ta, preferinţele, personalitatea şi stilul tău de viaţă.

Poţi afla aici mai multe despre manualul Cum Să Te Îmbraci Cu Stil.

Şi pentru că vorbim de personalizare, să ajungem şi la cel de-al treilea element fundamental al stilului.

Personalizarea

Ai văzut, probabil, nenumărate sugestii de ţinute, ai citit zeci de articole, ai trecut prin sute sau mii de poze, ştii ce ai de făcut.

Dar oricât de bine ţi-ai fi însuşit regulile de stil, ceea ce transformă o imagine flat lay într-o ţinută cu stil este amprenta ta personală.

Fie că adaptezi o ţinută care ţi-a plăcut într-o poză, la particularităţile corpului tău, fie că foloseşti culori din paleta ta cromatică, fie că adaugi accesoriile care îţi plac, mereu este vorba despre personalizare.

Felul cum îţi personalizezi ţinutele ţine de preferinţele şi gusturile tale şi reflectă stilul tău personal, de care vorbeam mai devreme.

Poţi alcătui ţinute corecte din punct de vedere stilistic (corect proporţionate, corect asortate), dar dacă acestea nu poartă semnătura ta personală, nu vor fi cu adevărat nişte ţinute cu stil.

Pe de altă parte, a te îmbrăca în acord cu stilul tău personal şi a te îmbrăca “cu stil” nu înseamnă neapărat acelaşi lucru.

Dacă nu-ţi cunoşti corpul şi nu ai nici o idee despre regulile de stil, ţinutele tale pot arăta banale, neglijente sau bizare, chiar dacă ele reflectă stilul tău personal.

Ca să ai stil este nevoie, deci, ca toate cele trei elemente să fie prezente: cunoaşterea şi acceptarea propriului corp, aplicarea inteligentă şi flexibilă a regulilor de stil şi reflectarea în ţinutele tale a preferinţelor şi stilului tău personal.

Brandurile şi trendurile

Dacă ai citit până aici s-ar putea să fii mirată că am omis două ingrediente care, în acepţiunea generală, sunt esenţiale pentru a avea stil: brandurile premium şi trendurile în fashion.

Nu le-am inclus pentru că nu consider că a purta branduri scumpe  are de-a face cu stilul. Fireşte, a avea stil înseamnă şi a purta lucruri de calitate. Dar calitatea poate fi găsită şi la alte branduri decât cele de lux.

Poţi găsi produse de foarte bună calitate la branduri mici, locale, în magazinele online sau la retailerii mass-market. Brandul unui produs contează, după părerea mea, foarte puţin în alcătuirea unei ţinute cu stil. Croiala, culoarea, textura, materialul, finisajele, acestea sunt elementele cu adevărat importante.

Desigur, dacă ai o lejeritate financiară care îţi permite să porţi branduri premium fără efort, cu atât mai bine. Dar dacă ceea ce te mână-n luptă este dorinţa de a epata etalând etichete celebre, acesta este cel mai singur semn al lipsei de stil.

Cât despre trenduri, aici lucrurile sunt şi mai simple.

Priveşte-le ca pe nişte condimente în mâncare 🙂  Anul ăsta se poartă scorţişoara, ghimbirul şi paprika. Poate că nu-ţi place nici una în mod deosebit dar uneori un strop de boia adaugă mai mult gust tocăniţei.

La fel cum adaugi condimente atunci când găteşti pentru a da mâncărurilor tale aromă şi savoare, la fel poţi integra unele trenduri (doar cele care ţi se potrivesc, desigur) în ţinutele tale, pentru a păstra un aer proaspăt şi actual.

Totuşi, stilul nu depinde de trenduri care vin, trec şi revin periodic pe prima scenă a modei. Poţi să-ţi compui ţinute cu stil păstrându-te în zona hainelor şi accesoriilor clasice (despre care am scris aici), la fel cum poţi să o faci alegând piese cu croieli, culori şi imprimeuri trendy.

Dar fie că eşti adepta clasicului, fie că îţi place să te ţii la curent cu ultimele tendinţe, pentru a te îmbrăca cu stil trebuie să fie îndeplinite cele trei condiţii esenţiale.

Prin urmare, ce înseamnă să ai stil?

Pentru mine înseamnă să-ţi cunoşti şi să-ţi accepti corpul, să stii care sunt regulile de stil, cum să le aplici şi când să le ignori şi să-ţi pui amprenta personală asupra ţinutelor tale.

Poate că această definiţie are sens şi pentru tine şi poate că îţi doreşti să faci primii paşi în direcţia unei evoluţii stilistice.

Dacă-i aşa, manualul meu personalizat Cum Să Te Îmbraci Cu Stil este exact instrumentul de care ai nevoie. Află mai multe aici.

Sper ca ideile mele despre stil să te inspire şi să te stimuleze în direcţia descoperirii şi rafinării propriului tău stil, orice vârstă ai avea.

Pentru că…

Meriţi să fii mereu frumoasă!

Articole pe care poate le-ai ratat

Cum Să Te Îmbraci Cu Stil – Manual de stil personalizat

Cum să porţi rochii de vară dacă eşti plinuţă

Cum să porţi galben după 50 de ani

Dacă articolul ţi-a plăcut recomandă-l şi prietenelor tale printr-un Share. Iar dacă vrei să afli când postez un nou articol, dă un Follow la pagina mea de Facebook: https://www.facebook.com/shopping.cu.maxine/

Summary
Ce înseamnă să ai stil?
Article Name
Ce înseamnă să ai stil?
Description
Propria mea definiţie a stilului.
Author
Maxine Over 50

6 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *