Cum să îmbătrâneşti cu graţie

Cum să îmbătrâneşti cu graţie – “aging gracefully” – este o tendinţă care ia amploare în Occident şi care încurajează femeile să îşi accepte vârsta cu eleganţă, să se bucure de viaţă şi să rămână tinere în spirit.

Curentul include tendinţa spre naturaleţe şi acceptarea modificărilor care vin odată cu înaintarea în vârstă: părul cărunt, ridurile, creşterea în greutate, scăderea elasticităţii pielii.

Multe din aceste femei au încetat să-şi mai vopsească părul şi arată superb cu părul cărunt natural. (Părul argintiu a devenit trendy până acolo încât femeile tinere îşi vopsesc părul ca să pară încărunţit.) Femeile care îmbătrânesc cu graţie îşi îngrijesc sănătatea, fac sport, călătoresc, sunt stilate şi elegante.

Din păcate, în România această tendinţă nu are aproape nici un ecou. Noi pare că trăim într-o lume în care femeile mature, cele care se apropie de 50 de ani sau au trecut de acest prag, oscilează între două extreme.

Fie îşi neagă vârsta şi fac eforturi extraordinare să pară mai tinere (operaţii estetice, sport obsesiv, diete, haine potrivite unor fete de 20 de ani), fie dimpotrivă, se abandonează complet ravagiilor bătrâneţii, îşi neglijează înfăţişarea şi arată mai în vârstă decât sunt.

Primele sunt cele mai vizibile, căci dintrele ele fac parte tot felul de vedete şi femei cu bani, frecvent mediatizate şi aduse în atenţia publicului. Femeile din cea de-a doua categorie sunt, însă, mult mai numeroase, şi poţi vedea asta ori de câte ori ieşi pe stradă.

Desigur, în siajul curentului aging gracefully există şi poziţii exagerate. Dacă a îmbătrâni cu graţie este o tendinţă pe care o admir, nu sunt adepta ideii care o acompaniază: “aging is beautiful”.

Nu, nu e frumos să îmbătrâneşti. Înaintarea în vârstă vine cu tot soiul de neajunsuri, de la neplăcerile menopauzei, la dureri articulare, creştere în greutate, probleme de sănătate diverse. A spune că e frumos să îmbătrâneşti e cam pe acelaşi palier cu a pretinde că dacă ai o atitudine permanent pozitivă, totul o să-ţi meargă bine. E o minciună. (Desigur, dacă iei în considerare alternativa… e mai bine să îmbătrâneşti decăt să nu! 🙂 )

Pe de altă parte, însă, urăsc să aud mereu “ce urâtă e bătrâneţea!”. E un vaiet pe care l-am auzit de la bunica, l-am auzit de la mama, îl aud permanent de la femeile în vârstă pe care le cunosc.

Dar bătrâneţea nu e urâtă, nu e nici frumoasă, e doar o altă parte a vieţii. Nu putem schimba realitatea faptului că, mai repede sau mai încet, corpul nostru se degradează. Ceea ce putem, însă, schimba, este raportarea noastră la această realitate.

Dacă îmbătrânirea corpului e ireversibilă, putem totuşi împiedica (sau măcar încetini) îmbătrânirea spiritului. Dar văicăreala perpetuă, gândurile negre sau neglijarea felului cum arăţi nu contribuie la păstrarea tinereţii spirituale.

Cred că, de fapt, esenţa conceptului de a îmbătrâni cu graţie este exact asta: să îţi accepti vârsta, cu tot ce aduce ea după sine, şi în acelaşi timp să rămâi tînără înlăuntrul tău. Şi să-ţi păstrezi simţul umorului, căci înaintarea în vârstă aduce după sine o mulţime de situaţii hilare, trebuie doar să fii în stare să te amuzi pe seama lor. 🙂

Dacă vrei să îmbătrâneşti cu eleganţă, iată câteva lucruri la care ar trebui să reflectezi şi poate chiar să faci nişte schimbări în viaţa ta.

Cum te îmbraci, cum te machiezi, cum ai grijă de înfăţişarea ta

Odată cu înaintarea în vârstă ai devenit neglijentă şi indiferentă la felul cum arăţi pentru că…”am îmbătrânit, nu se mai uită nimeni la mine”? Dacă gândeşti aşa îţi faci un imens deserviciu ţie însăţi.

Pe de-o parte pentru că felul cum te înfăţişezi lumii te defineşte şi este primul criteriu după care eşti acceptată sau respinsă. Şi orice-ai zice, e al naibii de neplăcut să auzi spunându-se despre tine “… doamna aia în vârstă cu pulover lălâu”. Pe de altă parte, cu cât îţi neglijezi mai mult înfăţişarea, cu atât îţi place mai puţin de tine, te simţi neatractivă şi bătrână.

Nu e niciodată prea târziu să-ţi creezi un stil personal iar satisfacţia pe care o ai când te priveşti cu plăcere în oglindă e inegalabilă. Câteva piese vestimentare tinereşti, un machiaj discret, o tunsoare nouă şi vei vedea cum tonusul tău devine mai bun, te simţi mai puternică, mai optimistă, mai sigură pe tine. Te simţi mai tânără.

Ce cărţi citeşti

Te limitezi la literatură uşurică sau reciteşti vechile romane care ţi-au plăcut în tinereţe? De ce n-ai încerca şi altceva?

O carte care să-ţi pună probleme şi să-ţi suscite controverse interioare, precum Isus al meu de Gabriel Liiceanu, sau ceva memorialistică (au apărut carţi scrise de femei extraordinare ca Jeni Acterian sau Annie Bentoiu), sau cărţi de investigaţie istorică sau de politică.

Ca să ne păstrăm mintea tânără trebuie s-o hrănim permanent iar lecturile care ies din zona ta de confort reuşesc s-o facă în mod prodigios.

Ce filme şi seriale vezi

Dacă încă nu ai abonament la Netflix, e momentul să-ţi faci. Şi dacă îţi permiţi o mica cheltuială suplimentară, încearcă şi HBO Go şi Amazon Prime.

Vei avea astfel la dispoziţie o gamă extrem de largă de filme, seriale şi documentare care să-ţi lărgească orizonul şi să te aducă în contact cu forme de expresie noi.

Eu mă bazez pe recomandările fiului meu (care are 30 de ani) şi vad filme şi seriale pentru care segmentul meu de vârstă e cu totul out of target: Andor, The Boys, Good Omens, Mandalorian, The Expanse şi altele asemenea.

Ce lucruri noi înveţi

Cel mai sigur mod de a-ţi păstra mintea limpede şi spiritul tânăr este să înveţi lucruri noi. Dacă odată cu pandemia ai învăţat să instalezi şi să foloseşti Zoom, de ce să te opreşti aici?

Încearcă o aplicaţie super deşteaptă de învăţare a limbilor straine, cum e Mondly (care e dezvoltată de nişte tineri din Braşov). Ieşi din rutina reţetelor de la mama ta şi învaţă să găteşti feluri de mâncare sofisticate.  Mergi la nişte cursuri online de stil şi învaţă cum să-ţi construieşti ţinutele.

Dorinţa de a învăţa şi disponibilitatea de a integra noutăţile în viaţa ta – fie ele tehnologice, de fashion sau culturale –  îţi menţin inteligenţa trează şi spiritul tânăr.

Ce pasiuni ai

Unul din lucrurile care dau savoare vieţii este să-ţi urmezi pasiunile, dar adesea suntem atât de copleşite de treburile zilnice încât le lăsăm să zacă într-un sertar dosit al minţii, unde ne uităm când şi când cu regret “eeei, de-aş fi putut să fac ce-mi place…”

Ei bine, perioada de după 50 de ani este exact cea în care poţi să faci ce-ţi place. Copiii sunt acum mari, viaţa ta s-a stabilizat financiar, poate chiar te-ai retras din activitate.

Acum e momentul să te apuci de pictat, dacă asta ţi-ai dorit întotdeauna, să iei lecţii de canto, dacă îţi place să cânţi, să mergi la cursuri de dans, daca dansul te face fericită, să scrii, dacă astfel simţi nevoia să exprimi ce simţi.

Eu mi-am descoperit, după 50 de ani, pasiunea pentru fashion şi talentul de a crea ţinute interesante. Am lansat acest blog şi mi-am creat un cont de Instagram şi o pagină de Facebook unde împărtăşesc şi altor femei ideile şi descoperirile mele. Este o activitate care mă entuziasmează, mă face să mă trezesc cu plăcere dimineaţa şi mă menţine tânără pe dinăuntru.

Avem fiecare dintre noi ceva ce ne-ar fi plăcut să facem dacă “…aş fi avut destui bani”, ”… aş fi avut timpul necesar”, ”… nu aş fi muncit atât de mult la servici”.

Să îmbătrâneşti cu graţie înseamnă şi asta – să nu mai regreţi lucrurile pe care nu le-ai făcut ci să le faci, acum, cât încă mai ai timp. Măcar pe unele dintre ele.

Adevărat, nu mai ai energia şi agilitatea de la 25 de ani, ochii tăi au obosit şi au nevoie de ochelari, chipul tău e plin de riduri şi trebuie să te apleci cu grijă ca să nu declanşezi o criză de lumbago.

Dar există, încă, în inima ta capacitatea de a te bucura, plăcerea de a trăi lucruri noi, emoţia de a-ţi vedea visurile împlinite. Nu le lasa să se stingă, îngropate sub grămezi de haine urâte, autocompătimire şi regret după timpurile trecute. Meriţi mai mult de-atât.

De îmbătrânit, îmbătrânim cu toţii, dar putem alege cum o facem.

Poţi îmbătrâni ridicol, negându-ţi vârsta, purtînd, la 70 de ani, haine şi machiaj potrivite pentru femei de 20. Poţi îmbătrâni amar şi plin de resentimente, considerând că bătrâneţea este o nedreptate cosmică şi personală care ţi se face.

Sau poţi îmbătrâni cu graţie şi eleganţă, acceptînd schimbările, încercând să fii în fiecare zi cea mai bună versiune a ta, zâmbind şi păstrându-ţi mintea curioasă şi spiritul tânăr.

Cu drag,

Articole pe care poate le-ai ratat

Cum să te îmbraci după 50 de ani

Geaca de blugi sau cum să fii cool după 50 de ani

Cum să porţi negru după 50 de ani

Dacă articolul ţi-a plăcut recomandă-l şi prietenelor tale printr-un Share. Iar dacă vrei să afli când postez un nou articol, dă un Follow la pagina mea de Facebook: https://www.facebook.com/shopping.cu.maxine/

Summary
Cum să îmbătrâneşti cu graţie
Article Name
Cum să îmbătrâneşti cu graţie
Description
Cum să îmbătrâneşti cu graţie – “aging gracefully” – este o tendinţă care încurajează femeile să îşi accepte vârsta cu eleganţă, să se bucure de viaţă şi să rămână tinere în spirit.
Author
Maxine Over 50