Cum să porţi ciorapii cu stil
Cum să porţi ciorapii – pare un subiect banal, lipsit de interes. Purtăm ciorapi de când eram copile, ce mai e nou de aflat despre asta?
Şi totuşi, am văzut pe stradă sau pe Facebook atâtea moduri de a face greşeli de stil purtând ciorapi, încât m-am gândit că nu strică nişte informaţii în plus despre cum să porţi ciorapii şi care-i cel mai fain magazin online de unde poţi să-i cumperi.
Stilul unei ţinute nu este dat niciodată numai de hainele şi accesoriile care o compun. Nota finală de eleganţă este dată de micile detalii pe care adesea le trecem cu vederea.
Lenjeria care să pună în valoare corpul fără a fi vizibilă, ciorapii potriviţi, pantofii impecabili şi fără pată, hainele călcate, toate aceste detalii participă la crearea unei ţinute cu stil. Sau o pot compromite, dacă nu li se dă atenţia cuvenită.
Ciorapii se numără printre piesele vestimentare care, pe nedrept, sunt considerate minore. Atunci când ne gândim cu ce ne îmbrăcăm la un eveniment, o ocazie specială sau chiar mâine la birou, trecem în revistă hainele, pantofii, geanta, eventual alte accesorii dar aproape niciodată ciorapii.
Este, desigur, o greşeală, deoarece ciorapii nepotriviţi, ca mărime, culoare sau densitate pot compromite instantaneu cea mai elaborată ţinută.
Dacă te simţi nesigură atunci când îţi alegi ciorapii pentru o ţinută, iată câteva sugestii care să te ajute să faci alegerea potrivită.
Dar mai întâi:
Sunt ciorapii consideraţi demodaţi?
Este o întrebare care merită a fi pusă pentru că, până acum vreo doi ani, vedem prin filme, pe Instagram sau Pinterest numai femei care nu poartă ciorapi (bare legs, cu picioarele goale, adică).
Purtarea ciorapilor, care în tinereţea noastră era aproape obligatorie, mai ales la ţinute elegante, devenise nu doar facultativă ci chiar descurajată. Pe blogurile de fashion veţi găsi o mulţime de sfaturi de la femei de 20-30 de ani, care ne învaţă că purtarea ciorapilor este demodată ba chiar de prost gust.
Din fericire am ajuns la o vârstă la care ne putem folosi propriile minţi, aşa că dacă porţi sau nu ciorapi este doar alegerea ta. În plus, după atâţia ani de bare legs, se pare că bunul simţ începe să se facă simţit iar ciorapii au reintrat în trend.
Prin urmare ciorapii nu mai sunt consideraţi demodaţi iar purtarea lor nu reprezintă o greşeală de stil, cu condiţia să fie făcută corect.
Când purtăm ciorapi?
Oricând dorim să oferim picioarelor noastre o linie fină şi elegantă şi să mascăm eventualele imperfecţiuni ale pielii.
S-o recunoaştem, după o anumită vârstă picioarele noastre nu mai arată aşa de bine. De cele mai multe ori e vorba de vene aparente, celulită sau o culoare nefiresc de palidă a pielii. Oricare dintre aceste neajunsuri poate fi înlăturată purtând ciorapii potriviţi.
Desigur, vara vom prefera să ne bronzăm picioarele (natural sau cu un auto-bronzant) şi să renunţăm la ciorapi. Culoarea mai închisă a bronzului ascunde imperfecţiunile pielii, aşa că e mult mai comod cu picioarele goale.
Dar în sezonul rece, pe lângă aspectul estetic al ciorapilor, vom aprecia şi bariera termică pe care o oferă şi faptul că, chiar şi cei subţiri, oferă o oarecare protecţie la frig.
Care sunt ciorapii potriviţi?
Depinde de ocazie, de ţinută şi evident, de vremea de-afară.
Ciorapii opaci
Ca regulă generală, în zilele friguroase de iarnă, la ţinute casual sau office, purtăm ciorapi opaci negri, bleumarin, maro foarte închis sau grafit, cu densitate mare (70-100 DEN) şi textură mată.
Aceşti ciorapi oferă picioarelor un contur foarte frumos şi le fac să pară mai subţiri, ţin de cald şi au şi un anumit grad de compresie care te face să pari mai suplă.
Ciorapii opaci pot fi purtaţi de primăvara până iarna, cu fuste creion sau în A, cu pantofi cu toc, botine sau pantofi oxford, în ţinute de birou sau casual.
Ciorapii transparenţi
În general purtăm ciorapi fini şi transparenţi la ţinute elegante şi de ocazie. Poate fi vorba de o ţinută mai elegantă de birou, o întâlnire romantică, o petrecere, o nuntă.
Dacă optezi pentru culori închise (negru, maro sau gri închis) poţi alege fie ciorapi foarte subţiri (8-15 DEN), pe care să-i porţi la ocazii speciale, fie ciorapi cu densitate medie (20-40 DEN), pentru ţinute de zi.
La ciorapii de culoarea piciorului (nude) intervine singura regulă pe care ar trebui s-o respecţi mereu: poartă ciorapi aşa de fini încât să nu se vadă.
Prin urmare ar trebui să alegi întotdeauna nişte ciorapi nude de aceeaşi nuanţă cu pielea ta, transparenţi, foarte subţiri şi fără strălucire. Pentru ciorapii de culoarea piciorului densitatea potrivită este între 7-15 DEN, în nici un caz mai mare de 20 DEN.
Ce să eviţi
Dacă am vorbit de ciorapii potriviţi, iată şi câteva greşeli de stil pe care ar trebui să le eviţi.
Ciorapii lucioşi
Vă mai amintiţi ciorapii aceia lucioşi (Diamond de la Adesgo), în mare vogă prin anii 2000?
Ei bine, acei ciorapi (şi oricare alţii asemănători) NU se mai poartă! Mai ales dacă sunt de culoarea pielii, nişte ciorapi lucioşi vor transforma cea mai elegantă ţinută într-una demodată şi fără stil.
Ciorapii nude cu densitate medie
N-ar trebui să porţi ciorapi cu densitate medie (40-50 DEN) de culoarea pielii, deoarece arată demodat şi nu aduc nici un serviciu estetic picioarelor tale.
În locul lor poţi alege ciorapi de culoare închisă (negru, maro închis, gri închis) care subţiază şi conturează frumos linia picioarelor, sunt eleganţi şi moderni.
Ciorapi cu sandale sau pantofi decupaţi în faţă
Ca regulă generală, nu purta ciorapi cu sandale sau cu pantofi decupaţi în faţă.
Aşa cum spuneam mai sus, când porţi ciorapi nude ar trebui să nu se vadă că îi porţi. Dar dacă un ciorap transparent purtat cu un pantof închis poate să dea iluzia că nu există, atunci când porţi sandale asta nu mai e posibil.
Este extrem de inelegant să se vadă prin decupajul sandalei sau pantofului cusătura sau vârful întărit al ciorapului.
Totuşi, dacă nu poţi în nici un caz renunţa la ciorapi nici când porţi sandale, există o soluţie: ciorapii fără vârf.
Poţi purta astfel de ciorapi cu pantofi decupaţi la vărf sau cu sandale cu barete late, care să acopere terminaţia ciorapului. Totuşi, dacă porţi sandale cu barete subţiri, recomandarea mea e să le porţi fără ciorapi.
Ciorapi de culoare închisă purtaţi cu încălţăminte de culoare deschisă
Această combinaţie nu este neapărat o greşeală de stil, deoarece felul cum arată depinde foarte mult de stilul şi silueta celei care o poartă.
În general, atunci când porţi ciorapi închişi la culoare, ar trebui să porţi pantofi de asemenea de culoare închisă.
Nu înseamnă însă, că dacă porţi ciorapi negri, trebuie să porţi numai pantofi negri. Poţi alege gri închis, bleumarin, maro, bordo, mov, roşu, verde, animal print – ai o mulţime de posibilităţi la dispoziţie.
Dar în afara cazului când ştii foarte bine ce faci, ţi-aş recomanda să eviţi pantofii albi, crem, bej sau în culori pastelate. Un contrast atât de mare între ciorapi şi pantofi scurtează vizual picioarele şi te face să pari mai scundă şi mai plină.
Ciorapi fini, nude, purtaţi cu adidaşi
Probail ai observat că pantofii sport şi adidaşii au intrat în moda curentă şi se poartă inclusiv cu rochii, fuste sau pantaloni office. Nu ştiu dacă ai încercat să porţi adidaşi cu rochie, eu am făcut-o şi mi-a plăcut cu arată. 🙂
Dar dacă porţi această combinaţie modernă, nu îmbrăca ciorapi fini, de culoarea pielii. Este o greşeală de stil care va anula tot efectul ţinutei.
Cel mai bine e să nu porţi ciorapi deloc sau să optezi pentru şosete scurte sau tălpici care nu se văd din pantofi, sau ciorapi opaci, groşi.
Ciorapi coloraţi sau cu model?
Depinde.
În primul rând, depinde de silueta şi forma picioarelor tale. Ciorapii coloraţi ca şi cei cu model atrag atenţia către picioare. Aşa că dacă acestea sunt punctul tău forte, lungi şi suple, nu văd de ce nu ai purta astfel de ciorapi.
În al doilea rând, depinde de ţinută. Poţi purta ciorapi coloraţi sau cu un model deosebit la o ţinută neutră, asumându-ţi faptul că ciorapii vor fi punctul focal al ţinutei şi vor atrage toate privirile.
Dar dacă deja porţi o ţinută încărcată (culori puternice, contraste, imprimeuri) ar fi bine să porţi ciorapi neutri, care să nu încarce suplimentar ţinuta.
De unde cumpăram ciorapii potriviţi
Nu e nici o surpriză că, la fel ca şi hainele, eu îmi cumpăr ciorapii online. Magazinul meu preferat este sosetaria.ro pe care ţi-l recomand cu căldură.
Pe lângă faptul că au un sortiment bogat de produse iar livrarea este foarte rapidă, cei de la sosetaria.ro oferă clienţilor un avantaj unic, pe care, deşi am ceva experienţă în shoppingul online, nu l-am mai regăsit la nici un alt magazin.
Este vorba de posibilitatea de a returna ciorapii care nu îţi vin, nu îţi plac sau pe care i-ai agăţat la prima îmbrăcare – după ce i-ai incercat.
De câte ori nu ţi s-a întâmplat să-ţi cumperi nişte ciorapi care, atunci când îi pui pe picior, să nu-ţi mai placă pentru că au o altă culoare pe piele faţă de cum arătau în ambalaj? Sau, şi mai neplăcut, să-i agăţi chiar de prima dată când îi îmbraci?
Dacă i-ai cumpărat dintr-un magazin fizic sau un alt magazin online, asta e, rămâi cu paguba, pentru că de schimbat nu ţi-i mai schimbă nimeni.
Dar dacă i-ai cumpărat de la Sosetaria.ro, poţi să-i returnezi sau să-i schimbi cu alţii, după dorinţă. În plus, returul şi schimbul de produse sunt gratuite, aşa că realmente toate avantajele sunt de partea ta.
O astfel de politică de retur care demonstrează un respect deosebit pentru clienţi, mă face să apreciez şi mai mult magazinul şi să vi-l recomand şi vouă cu toată încrederea.
Un mare plus este că şi dacă eşti plinuţă poţi găsi mărimi mari, 5, 6 sau 7, ceea ce, de asemenea, este destul de rar.
Sper ca sugestiile mele să-ţi fie de folos şi să te ajute să porţi ciorapii în ţinute cu stil, în care să arăţi şi să te simţi minunat.
Pentru că…
Meriţi să fii mereu frumoasă!
Cu drag,
Articole pe care poate le-ai ratat
Reţeta unei ţinute de iarnă cu rochie
Cum să porţi rochie tricotată când eşti plinuţă
Dacă articolul ţi-a plăcut dă-i un Like şi recomandă-l şi prietenelor tale printr-un Share. Iar dacă vrei să afli când postez un nou articol, dă un Follow la pagina mea de Facebook.
2 Comments
Pingback:
Pingback: