Cum să-ţi asortezi hainele (I). Ţinute monocromatice.
Foarte multe femei se simt nesigure cand îşi asorteaza hainele aşa că pe stradă vezi nenumarate ţinute banale de tipul pantaloni/fustă neagra, bluze colorate, geantă şi pantofi negri.
Desigur, nu e nimic în neregulă cu eterna combinaţie de negru cu o bluză colorată, am purtat-o şi eu ani de zile. Dar la un moment dat ajungi să te plictiseşti până peste cap de ea şi îţi doreşti altceva.
Dacă vei cauta pe Google „asortarea culorilor” vei găsi o mulţime de informaţii, începând cu roata culorilor, culori calde şi reci, culori complementare şi aşa mai departe. Toate acestea sunt foarte interesante şi merită să afli despre ele. Totuşi, nu ştiu dacă te ajută prea mult atunci când eşti în faţa dulapului şi te întrebi cu ce să te îmbraci mâine la birou.
Iată de ce m-am gândit să-ţi ofer câteva sugestii stilistice de asortare a culorilor, bazate pe experienţa mea.
Culori care “se potrivesc”
Când vorbim de culori spunem adesea că se potrivesc sau nu – între ele, cu tenul nostru, cu silueta noastră.
Dar eu am constatat că genul ăsta de reguli – „nu purta negru cu maro, e batranicios„, „nu merge rosu cu galben, e prea strident„, „auriu cu argintiu e de prost gust” – îţi îngrădesc creativitatea şi sunt depăşite.
În ultimii ani designerii au adus pe podiumuri şi în moda de zi cu zi toate combinaţiile coloristice posibile şi am constatat că o mulţime de culori care păreau incompatibile arată de fapt foarte bine împreună.
Culoarea potrivită tenului tău
Pe de altă parte, în funcţie de nuanţa tenului tău există culori care ţi se potrivesc mai mult sau mai puţin. Un ten foarte palid poate să arate bolnăvicios lângă un galben muştar, după cum un maro pământiu va arăta mohorât lângă un ten mai închis la culoare.
Se consideră că există două tipuri de subtonuri ale pielii, calde şi reci. Regulile de stil spun că dacă ai un subton rece ţi se potrivesc hainele în culori reci: roz, verde, albastru, mov, bordo. Dacă ai subton cald ţi se potrivesc culorile calde: galben, portocaliu, maro, roşu corai.
Dar şi aici există o zonă foarte largă de alegeri. Eu n-aş lua foarte în serios sfaturile categorice de tip “în nici un caz nu purta…” sau “poartă neapărat…”. Să nu uităm că machiajul poate modifica simţitor tenta pielii tale, să nu uităm că există nenumărate nuanţe ale aceleiaşi culori aşa încât vei găsi, cu siguranţă, una potrivită tenului tău.
Culori avantajoase pentru silueta ta
Un alt sfat pe care l-am citit pe nenumărate site-uri de fashion este ca atunci când îţi compui o ţinută trebuie să ţii seama de forma corpului tău, de zonele pe care vrei să le maschezi sau dimpotrivă, să le scoţi în evidenţă.
Regula generală este să foloseşti culori neutre închise pentru zonele problematice. De exemplu o femeie cu şolduri late ca mine ar trebui să poarte fuste şi pantaloni de culoare închisă, negru, bleumarin, antracit, şi să evite culorile puternice.
Dar… ce farmec ar avea viaţa dacă am respecta toate regulile, nu? Deşi la început mi s-a părut hazardat eu am încercat şi pantaloni şi fuste în culori nerecomandate: alb, roşu, fuchsia, turcoaz, galben, cu dungi sau cu imprimeuri florale. Şi am descoperit că aceste combinaţii îndrăzneţe îmi plac şi arată bine.
Aşa încât te rog să iei sugestiile de asortare a culorilor de mai jos drept ceea ce sunt: nişte simple sugestii izvorâte din experienţa mea proprie care îţi pot oferi idei de asortare şi asociere a hainelor tale, şi nu drept nişte reguli care trebuie neapărat respectate.
Ţine seama că aceste ţinute sunt alcătuite în acord cu gusturile mele şi pentru forma corpului meu. M-aş bucura ca ele să te inspire, dar te rog să treci prin filtrul tău personal ideile de asortare şi combinare a culorilor pe care le prezint aici.
Bun, să începem cu situaţia cea mai simplă, cea în care porţi o ţinută monocromă, adică o singură culoare.
Ţinute monocrome
Să porţi o singură culoare este o alegere simplă şi elegantă, care nu ridică probleme de asortare. Probabil şi tu ai văzut şi admirat ţinutele monocolore ale Reginei Elisabeta, în culori vii cu nuanţele perfect identice, de la fustă până la pălărie.
Totuşi, pentru o femeie obişnuită o astfel de rigoare nu e necesară. Ba dimpotrivă, într-o ţinută monocromă e chiar recomandat să foloseşti nuanţe sau texturi diferite, ca să eviţi monotonia.
Tot monocrome sunt considerate şi ţinutele în alb şi negru, sofisticate şi elegante. Dacă îţi place combinaţia alb-negru găseşti aici un articol despre cum s-o porţi fără să cazi în banal.
Fie că porţi o ţinută pe albastru, pe roşu, gri, violet sau alb-negru poţi adăuga unul sau mai multe accesorii de altă culoare, care să dea dinamism ţinutei şi s-o învioreze.
Iată nişte exemple de ţinute monocrome în diverse palete de culori, la care uneori am adăugat accesorii contrastante.
Albastru
Vezi hainele şi accesoriile de culoare albastră de pe maxine.ro.
Roşu & bordo
Vezi hainele şi accesoriile de culoare roşie de pe maxine.ro
Verde
Vezi hainele şi accesoriile de culoare verde de pe maxine.ro
Gri
Vezi hainele şi accesoriile de culoare gri de pe maxine.ro
Maro
Vezi hainele şi accesoriile de culoare maro de pe maxine.ro
Violet
Vezi hainele şi accesoriile de culoare violet de pe maxine.ro
Roz
Vezi hainele şi accesoriile de culoare roz de pe maxine.ro
Galben
Vezi hainele şi accesoriile de culoare galbenă de pe maxine.ro
Negru
Vezi hainele şi accesoriile de culoare neagră de pe maxine.ro
Alb-negru
Vezi hainele şi accesoriile de culoare albă de pe maxine.ro
Mă opresc aici cu ţinutele monocrome pentru că, sunt sigură, deja ai înţeles că nu e deloc complicat să le asortezi.
- Poţi purta rochii uni sau combinaţii de fustă sau pantaloni cu bluze în tonuri şi nuanţe diferite ale aceleiaşi culori.
- Pentru a rupe monotonia ar fi bine să aleg accesorii de altă culoare decât ansamblul principal.
- Ca să nu ai acel aspect „prea asortat” care este demodat acum, încearcă să nu porţi mai mult de trei accesorii de aceeaşi culoare.
Dacă articolul ţi-a plăcut şi ţi s-a părut util, te invit să-l citeşti şi pe următorul, despre asortarea ţinutelor în două culori.
Sper ca sugestiile mele să te ajute să-ţi asortezi hainele cu stil şi să-ţi compui ţinute frumoase şi elegante, în care să te simţi şi să arăţi minunat.
Pentru că…
Meriţi să fii mereu frumoasă!
Cu drag,
Articole pe care poate le-ai ratat
Cum să porţi negru după 50 de ani?
Cum să porţi alb şi negru fără să cazi în banal
Cum să te îmbraci colorat la orice vârstă
6 moduri diferite de a purta roşu
Dacă articolul ţi-a plăcut dă-i un Like şi recomandă-l şi prietenelor tale printr-un Share. Iar dacă vrei să afli când postez un nou articol, dă un Follow la pagina mea de Facebook.
10 Comments
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Salomeea Ameea
Informații f.f.utile.
Mulțumesc!
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback: