Cum să-ţi vopseşti părul, după 50 de ani, ca să arăţi mai tânără (P)
Recunosc, titlul este puţin clickbait. Iniţial doream să denumesc articolul “Cum să-ţi vopseşti părul după 50 de ani, ca să arăţi frumoasă, distinsă şi modernă.”
Dar, deşi orice femeie vrea să fie frumoasă, distinsă şi modernă, după o anumită vârstă complimentul care-ţi face cea mai mare plăcere că arăţi mai tânără. Şi lucrul pe care doreşti din tot sufletul să-l eviţi este să pari mai în vârstă decât eşti.
M-am gândit, deci, că este un titlu care vă va atrage mai mult interesul, mai ales că e un subiect important, dar pe care nu l-am mai abordat aici pe blog.
MaxineOver50 este despre stilul vestimentar dar asta nu înseamnă că stilul unei femei se reduce la haine. Îngrijirea corpului, a feţei şi a părului fac şi ele parte intrinsecă din stilul personal.
Tocmai de aceea mi se pare important să discutăm despre felul cum culoarea părului influenţează felul cum arăţi.
Ce culoare alegi
Alegerea culorii părului este o opţiune cu totul personală aşa că răspunsul ţi-l vei da întotdeauna singură.
Totuşi, studiind nenumărate bloguri şi conturi de Instagram ale unor femei stilate şi elegante trecute de 50 de ani, am extras câteva idei la care poţi reflecta atunci când îţi alegi culoarea de păr.
Vopseşte-te în armonie cu tipul tău cromatic
Ai făcut vreodată o analiză cromatică? Este un experiment interesant care se poate face online (gratuit şi mai sumar) sau profesional (mai detaliat şi plătit).
O astfel de analiză se referă la identificarea tipului tău cromatic, adică determinarea gamei de culori care ţi se potriveşte cel mai bine.
Se bazează pe subtonul tenului tău, culoarea ochilor şi culoarea naturală a părului. În general stabilieşte dacă ţi se potrivesc culorile calde sau reci, deschise sau închise, contrastante sau atenuate.
Eu am aflat că am o tipologie cromatică rece şi contrastantă, ceea ce înseamnă că mi se potrivesc culorile reci şi clare şi mai puţin cele calde şi soft.
Acest lucru se aplică la culorile hainelor şi la machiaj, dar chiar mai important decât atât, la culoarea părului.
Eu am început mă vopsesc acum mai bine de 25 de ani, când începuseră să-mi apară primele fire de păr alb. Ţin minte că mă vopseam cu Loncolor, care abia apăruse de câţiva ani pe piaţă.
În acest timp am încercat tot felul de culori, inclusiv şaten deschis cu şuviţe blonde sau arămiu cald, culori care, în lumina celor aflate după analiza cromatică, nu mi se potriveau deloc.
Acum îmi vopsesc părul într-o nuanţă rece de şaten închis, care este în armonie cu cromatica mea şi care arată mult mai bine decât nuanţele calde din trecut.
Nu te vopsi în culori prea închise
O greşeală pe care o fac multe femei este să aleagă o vopsea neagră sau o culoare prea închisă pentru tenul lor, probabil pentru că rămân la culoarea cu care s-au vopsit în tinereţe.
Problema este că odată cu vârsta tenul îşi pierde din culoare şi devine mai palid, mai ales dacă ai o tipologie cromatică deschisă. Un păr negru lângă un ten palid poate arăta foarte interesant la 20 de ani, dar aceeaşi combinaţie îţi poate adăuga câţiva ani în plus, când ai trecut de o anumită vârstă.
Acest lucru se întâmplă deoarece contrastul mare dintre păr şi ten scoate în evidenţă ridurile iar faţa arată obosită şi lipsită de viaţă.
Nu te vopsi în culori prea deschise
Nici culorile de păr prea deschise nu sunt avantajoase pentru femeile peste 50 de ani.
Ai crede că dacă eşti blondă natural şi cu tenul deschis la culoare, un blond platinat ar trebui să arate perfect.
Dar lipsa de contrast este la fel de neplăcută ca şi un contrast prea puternic. Aşa cum spuneam, tenul devine mai palid odată cu înaintarea în vârstă iar o culoare prea deschisă face un contrast prea slab cu faţa ta, făcând-o să pară lipsită de vitalitate.
Pe de altă parte, dacă natural eşti brunetă, substanţele chimice folosite pentru decolorarea părului sunt, mai ales pe termen lung, foarte dăunătoare pentru păr.
N-ar fi rău să renunţi la a-l mai decolora şi să alegi o culoare mai apropiată de cea naturală.
Renunţă la roşu
Aşa cum ştiţi dacă mi-aţi citit articolele, sunt total împotriva prejudecăţilor, fie ele stilistice sau sociale.
Îmi plac experimentele vestimentare şi de ce nu, cele legate de accesorii, tunsori şi culori neobişnuite la păr.
Totuşi, dacă nu ai un stil declarat excentric şi original, completat prin vestimentaţie şi accesorii, poate ar trebui să reconsideri ideea de a te vopsi în continuare în acaju, roşu morcoviu sau roşcat violet.
Am menţionat aceste culori deoarece am observat că o mulţime de doamne trecute de o anumită vârstă le aleg.
Motivul poate fi acela că le-au folosit în tinereţe şi continua să o facă şi acum. Sau poate cred că părul roşu întinereşte.
Din păcate, nimic nu e mai departe de adevăr. Nu vei părea în nici un caz mai tânără cu un păr roşu ca focul, ci dimpotrivă, poţi arăta demodată şi lipsită de stil.
Alege culori apropiate de culoarea ta naturală din tinereţe
Cea mai potrivită culoare în care te poţi vopsi după 50 de ani este una apropiată de culoarea ta din tinereţe.
Poţi, de asemenea, să porţi şuviţe, poate cu un ton sau două mai deschise decât culoarea de bază, pentru a oferi dinamism şi profunzime părului. (Dar nu şuviţe sau degradeuri prea contrastante.)
În general, după o anumită vârstă, o vopsea apropiată de culoarea ta naturală arată cel mai bine, te face să pari mai tânără şi conferă prospeţime tenului.
Alege vopsele care să-ţi protejeze părul
Cu toate ştim că odată cu înaintarea în vârstă multe lucruri se schimbă în corpul nostru, şi nu în bine.
Nici părul nu face excepţie, mai ales că el suferă nu numai de pe urma schimbărilor fiziologice ci şi a anilor îndelungaţi în care a fost supus la tot felul de proceduri şi experimente coloristice.
Pierderea pigmentului (adică albirea părului) nu este singura modificare. Adesea părul se răreşte, se subţiază, devine mai uscat şi mai aspru. Iată de ce, dincolo de colorarea părului, trebuie să avem grijă de sănătatea lui.
Putem avea grijă de părul nostru folosind şamponul adecvat tipului nostru de păr, aplicând balsam sau mască de păr la fiecare spălare, evitând produsele de styling prea agresive şi mai ales, folosind vopsele care să-l protejeze.
Eu mă vopsesc de multă vreme cu vopseaua de păr fără amoniac de la Loncolor care îmi place nu numai pentru că este blândă cu părul meu şi îl face mătăsos şi strălucitor dar şi pentru că nu puteam să sufăr mirosul de amoniac de la vopseaua clasică.
Iată, dragi prietene, cum indiferent de vârstă poţi avea un păr frumos şi sănătos, într-o culoare care să-ţi pună tenul în cea mai bună lumină şi să-ţi întinerească chipul.
Sper ca ideile mele să vă fie de folos şi să vă ajute să alegeţi cea mai potrivită culoare pentru părul vostru.
Cu drag,
Articole pe care poate le-ai ratat
Singurul lucru pe care n-ar trebui să-l porţi după 50 de ani
De ce femeile peste 50 de ani din Romania sunt altfel
Cum să integrezi trendurile în garderoba ta după 50 de ani
Dacă articolul ţi-a plăcut dă-i un Like şi recomandă-l şi prietenelor tale printr-un Share. Iar dacă vrei să afli când postez un nou articol, dă un Follow la pagina mea de Facebook.
One Comment
Pingback: