Cum te îmbraci cu stil după 50 de ani dacă eşti plinuţă
Cum te îmbraci cu stil după 50 de ani dacă eşti plinuţă? Cu greu!
Şi nu pentru că nu îţi poţi încheia blugii, aşa cum ar zice o fetişcană răutăcioasă 🙂 Ci fiindcă cel mai probabil nu-i ai pe blugii ăia, pentru că nu prea ai de unde să-i cumperi.
Dacă eşti plinuţă şi ai trecut de 50 de ani, te afli într-o situaţie de două ori dezavantajată.
Pe de-o parte trebuie să faci faţă unor prejudecăţi (inclusiv ale tale) legate de vârstă, care îţi impun un anumit mod de a te îmbrăca: în culori neutre, croieli modeste, fără extravaganţe.
Pe de altă parte, chiar şi dacă ai dori să porţi haine mai tinereşti, este foarte greu să găseşti măsura ta, fie că le cauţi în mall-uri sau în magazinele online.
Aşa cum am mai scris, eu găsesc deosebit de inconfortabil să probez haine în cabinele de probă ale magazinelor aşa că îmi cumpăr haine numai online. Probabil este şi o deformaţie profesională căpătată în cei 12 ani cât m-am ocupat de propriul nostru magazin online, maxine.ro, şi am făcut mii de comenzi online.
Dar chiar şi fără să fi fost direct implicată în comerţul online, tot aş fi găsit că este mult mai comod şi eficient să cumpăr din faţa laptopului decât să bat magazinele în speranţa că voi avea norocul să găsesc ceva pe gustul şi măsura mea.
Prin urmare experienţa mea este legată exclusiv de magazinele online, dar pot presupune că ea se extinde şi la magazinele fizice, fără a greşi prea mult.
Ce găseşti în magazinele online româneşti
Prima observaţie este că majoritatea magazinelor online româneşti vând îmbrăcăminte până la marimea 46 cel mult. Femeile care depăşesc aceasta marime îşi găsesc greu spre deloc haine pe masură.
Într-adevăr, sunt destule magazine care au secţiuni de măsuri mari. Dar ele conţin mai ales rochii de ocazie, elegante, foarte rar piese casual: blugi, pantaloni, cămăşi, sacouri, pulovere sau jachete.
Un alt lucru interesant este faptul că şi atunci când gama de mărimi a unui produs este extinsă şi include şi măsurile mari, produsele sunt aproape întotdeauna prezentate de modele tinere şi suple.
Fac excepţie versiunile româneşti ale magazinelor marilor branduri internaţionale (H&M, Mango) care au devenit incluzive ca urmare a schimbărilor de mentalitate şi politici din Occident. Dar chiar şi acestea au doar modele tinere, ca şi cum s-ar adresa numai femeilor de maxim 35 de ani.
De ce e important acest lucru?
Pentru că atunci când cumperi online, cumperi, într-o primă instanţă, nişte poze. Şi dacă imaginile produsului sunt foarte importante pentru a observa culoarea, croiala, ţesătura (în pozele de detaliu), la fel de important este să vezi cum vine produsul respectiv pe o persoană asemenea ţie.
Dacă vezi pe un site, două, trei, că blugii boyfriend sau skinny sunt purtaţi NUMAI de fete tinere, cum să-ţi vină să cumperi un astfel de model, ţie, femeie trecută de 50 de ani, plinuţă şi având propriile tale prejudecăţi legate de stil?
Evident, n-ai s-o faci. O să te mulţumeşti cu un model clasic, sau şi mai bine, cu nişte pantaloni negri, drepţi, aşa cum poartă toată lumea la vârsta asta.
Din fericire, după decenii de-a rândul în care standardele în modă au fost siluetele de silfidă, mentalitatea începe să se schimbe în Occident. Brandurile au înţeles că produsele care se adresează femeilor normale trebuie să aibă drept modele femei normale: mai scunde sau mai înalte, mai plinuţe sau mai slabe.
Sper ca acest spirit incluziv să se extindă şi asupra vârstelor şi să vedem haine prezentate şi de femei mature, cu păr argintiu şi figuri care poartă amprenta anilor.
Şi mai ales sper ca această tendinţă să se faca simţită şi la noi.
În România femeile mature sunt văzute, de cele mai multe ori, drept publicul ţintă pentru medicamente de inimă, creme împotriva durerilor articulare, diverse produse alimentare sau de curăţenie. Ca şi cum viaţa unei femei peste 50 de ani se reduce la problemele medicale, familie şi gospodărie.
În zona de fashion femeile trecute de o anumită vârstă sunt complet ignorate, nu există produse destinate lor şi nu au unde să vadă cum îşi pot împrospăta stilul cu piese tinereşti. Aşa încât, chiar şi femeile care şi-ar dori o rejuvenare stilistică, nu au modele şi nu au de unde să se inspire.
Acest blog a luat naştere din dorinţa mea de a crea, pentru femeile mature din România, un spaţiu unde să găsească idei şi inspiraţie stilistică şi care să fie o ilustrare concretă a felului cum o femeie de peste 50 de ani, asemenea lor, îşi poate crea ţinute cu stil, în acelaşi timp tinereşti şi potrivite vârstei sale.
Şi totuşi, poate o femeie plinuţă să se îmbrace cu stil, după 50 de ani?
Iar dacă răspunsul este da, de unde îşi poate cumpăra haine pe măsură?
În general eu cumpăr de la magazinelor online aparţinând brandurilor internaţionale, care au şi versiuni în limba română şi de la două magazine româneşti care îmi plac (oarecum).
Prima mea preferinţă este Bonprix, care are o secţiune de Mărimi mari substanţială, organizată pe categorii şi unde produsele sunt prezentate de modele plus size, chiar dacă tinerele. 🙂
Găseşti o gamă foarte largă de haine casual, de la pantaloni şi jeanşi, până la bluze, cămăşi, sacouri, fuste, tricouri, jachete şi paltoane. Fireşte, categoria de rochii este şi ea bine reprezentată, dar sunt mai ales rochii de zi, pe care le poţi purta în ţinute de birou sau pentru timpul liber. Preţurile de la Bonprix sunt foarte accesibile iar produsele de calitate, eu n-am avut niciodată surprize neplăcute.
Un alt magazin online de unde cumpăr frecvent este AboutYou. Şi aici există o categorie de Măsuri mari cu o ofertă foarte bogată, de unde poţi alege haine casual sau de ocazie.
AboutYou vinde o mulţime de branduri cunoscute, de la cele accesibile precum Only, Dorothy Perkins sau Vero Moda până la branduri premium ca Ralph Lauren, Hugo sau Calvin Klein.
Ce-i drept, măsuri mari găseşti mai ales la brandurile mass-market, dar eu le prefer oricum, pentru că nu-mi pasă prea mult de brand câtă vreme raportul preţ/calitate este unul bun.
Alte magazine online unde găseşti haine faine măsuri mari sunt H&M şi Mango. Pe ambele site-uri ai la dispoziţie un sistem de ajutor în privinţa mărimilor, care, după ce îi oferi câteva informaţii, îţi indică mărimea potrivită cu o acurateţe uimitoare (la mine nu s-a înşelat niciodată 🙂 ).
Cele două magazine româneşti care au şi haine măsuri mari sunt DyFashion şi StarShiners. Ambele sunt orientate mai degrabă către rochii dar uneori poţi găsi şi bluze, sacouri sau jachete. Cele mai mari mărimi variază în intervalul 48-52 şi numai dacă ai noroc poţi găsi măsuri mai mari.
Fireşte, magazinele pe care le-am pomenit sunt cele de la care cumpăr eu şi pe care le pot recomanda pe baza experienţei mele directe. Dacă ai mai descoperit şi altele, m-aş bucura să ni le împărtăşeşti într-un comentariu. Sunt singură că o mulţime de plinuţe over 50 îţi vor fi recunoscătoare 🙂
Sper ca informaţiile şi recomandările mele să te ajute să-ţi cumperi haine frumoase şi de calitate, pe măsura ta, care să te ajute să-ţi compui ţinute stilate şi tinereşti, orice vârstă ai avea.
Pentru că…
Meriţi să fii mereu frumoasă!
Articole pe care poate le-ai ratat
Cum să te îmbraci după 50 de ani
6 moduri diferite de a purta roşu
Cum să porţi animal print după 50 de ani
Cum să te îmbraci cu stil când eşti plinuţă
Dacă articolul ţi-a plăcut recomandă-l şi prietenelor tale printr-un Share. Iar dacă vrei să afli când postez un nou articol, dă un Follow la pagina mea de Facebook: https://www.facebook.com/shopping.cu.maxine/
10 Comments
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Lucia Drăgușin
Bună ziua!
Mi-au plăcut produsele prezentate.
Cum le putem achiziționa?
maxine
În fiecare articol sunt linkuri la produsele pe care le port eu sau unele asemănătoare.