De ce femeile peste 50 de ani din Romania sunt altfel

Ştiu, să vorbeşti despre “femeile peste 50 de ani din România”  reprezintă o generalizare discutabilă. Nu suntem toate la fel, fireşte, iar educaţia, experienţa şi timpul şi-au pus amprente diferite asupra noastră.

Cu toate acestea, chiar dacă sunt personalităţi unice, cu vieţi, atitudini şi preferinţe distincte, cred că femeile de peste 50 de ani din România au anumite caracteristici comune care le fac să fie altfel.

Altfel decât femeile mai tinere de la noi şi diferite, într-o măsură chiar mai mare, de femeile din aceeaşi generaţie din Occident.

Urmăresc de câţiva ani mai multe bloguri şi conturi de Instagram ale unor femei din ţară şi din străinătate, de diverse vârste şi profesii, care au în comun pasiunea pentru stil şi fashion.

Pe lângă o mulţime de idei excelente de ţinute şi asortări, sfaturi despre machiaj sau întreţinere,  am observat o serie de subiecte care trezesc interes şi revin frecvent în prim plan.

Unul dintre acestea este trendul minimalist care se manifestă în tot ce ţine de organizarea vieţii, de la amenajările interioare la alimentaţie, de la organizarea garderobei la felul cum îţi faci cumpărăturile şi produsele pe care le achiziţionezi.

Ideea din spatele tendinţei spre minimalism este consumăm mai puţin, să avem mai puţin, să rispim mai puţin, să economisim, să refolosim, să renunţăm la obiectele şi posesiunile inutile.

În siajul acestei idei, multe articole abundă în sfaturi despre cum să-ţi construieşti o garderobă capsulă minimalistă, să nu cumperi din impuls, să nu te laşi dominată de trenduri, să optezi pentru haine din materiale sustenabile şi “verzi”.

Toate aceste subiecte, care sunt de interes pentru femeile de 30-40 de ani de la noi sau pentru cele de peste 50 de ani din Occident, au foarte puţină legătură cu femeile de vârstă mea din România.

Aceste femei şi-au trăit adolescenţa în anii `80, cei mai plini de lipsuri ai epocii comuniste, şi tinereţea în anii `90, cei mai grei ai tranziţiei post-comuniste. Au crescut marcate de sacrificiile mamelor lor şi făcând ele însele eforturi imense în perioada tulbure a anilor `90, când vechea societate se destructura iar cea nouă abia se năştea.

De aceea femeile de peste 50 de ani din România nu cumpără prea mult pentru ele, ci prea puţin. Prea puţine haine, prea puţine accesorii, prea puţine produse de îngrijire, prea puţine lucruri care sunt numai şi numai pentru ele.

Pe multe dintre ele lipsurile din perioada comunistă, prin care au trecut în copilărie şi în tinereţe, şi-au pus o amprentă de neşters.  Chiar dacă inconştient, multe femei sunt tributare ideii că a cumpăra ceva pentru ele este un gest egoist şi că dacă e să cheltuiască, trebuie s-o facă pentru familie.

Foarte puţine femei din generaţia mea vor spune “Azi am vrut să mă răsfăţ şi mi-am cumpărat un ruj, un parfum şi două eşarfe.” Noi nu cumpărăm astfel de lucruri din impuls pentru că am fost învăţate că viaţa e grea şi capriciile de felul asta nu se potrivesc unei femei serioase.

Cu atât mai puţin ne interesează trendurile şi brandurile, iar sustenabilitatea unui produs este un criteriu care vine mult în urma preţului său.

Prin urmare a sfătui o femeie de peste 50 de ani din România să fie minimalistă este un oximoron. Ea este deja, fără s-o ştie şi fără să dorească neapărat, prin efectul educaţiei şi al experienţei de viaţă.

Problema e că, spre deosebire de femeile din generaţia 30-40 de ani, acest minimalism n-o face fericită. Ea nu îşi doreşte o garderobă frugală ci o garderobă plină 🙂

Din păcate, multe femei din generaţia mea nu prea ştiu ce şi cum să cumpere pentru a-şi compune o garderobă cu stil şi se limitează la piese banale şi fără personalitate.

Motivul este mai complex şi are legătură, pe de-o parte, cu lipsa unor modele de stil apropiate de vârsta noastră.

Aşa cum bine ştim, informaţiile despre modă sunt orientate aproape în exclusivitate către femeile tinere. Hainele sunt prezentate pe manechine tinere, articolele despre fashion se referă la tendinţe potrivite tinerilor, sfaturile de stil sunt destinate femeilor de cel mult 40 de ani.

Dacă ai peste 50 de ani şi vrei să-ţi dezvolţi şi să-ţi rafinezi stilul personal, nu prea ai încotro să te uiţi.

Pe de altă parte, în România, spre deosebire de ţările occidentale, ideea că o femeie de o anumită vârstă poate să fie în continuare preocupată de stil şi înfăţişarea ei pare de-a dreptul scandaloasă.

Pentru femeile din Occident momentul retragerii din activitatea profesională reprezintă startul activ şi incitant al unei noi etape de viaţă. Este o perioadă în care poţi călători, te poţi concentra asupra ta pentru a-ţi contura stilul personal, îţi poţi descoperi noi pasiuni şi preocupări.

În România femeile de vârsta noastră se confruntă cu prejudecata adânc înrădăcinată care spune că după 50 de ani trebuie să te dedici în exclusivitate familiei – să ai grijă de nepoţi, să faci conserve, să te transformi într-un soi de menajeră neplătită pentru tinerii familiei. Tu ţi-ai trăit viaţa, nu mai ai nimic de aşteptat şi singurul lucru util pe care îl mai poţi face este să-i ajuţi pe “copii”.

Aceste stereotipuri sunt generalizate la nivelul întregii societăţi, lucru extrem de vizibil din felul cum li se adresează ceilalţi femeilor trecute de o anumită vârstă.

Apelativele se transformă – din doamnă ajungi bunică, tanti sau mamaie. La ştiri auzi adesea vorbindu-se despre “o bătrână de 60 de ani”, “o pensionară”, “o femeie vâstnică”. Este ca şi cum tot ceea ce reprezinţi tu ca om s-a redus brusc şi catastrofal la vârsta ta.

În aceste condiţii nu e deloc de mirare  că femeile românce trecute de 50 de ani sunt prizonierele acestui lanţ de prejudecăţi care începe în copilăria şi tinereţea lor şi continuă şi acum, la vârsta maturităţii depline.

Iată de ce femeile generaţiei mele sunt altfel decât surorile lor mai tinere, care au crescut în libertate, fără lipsuri şi restricţii. Şi altfel decât semenele lor din Occident, care au trăit în abundenţă şi au învăţat încă din copilărie să fie libere şi să se preţuiască pe sine.

Cred că femeile de peste 50 de ani de la noi ar trebui să înveţe să fie nu mai econoame ci mai generoase cu ele însele, să-şi acorde mai mult timp şi mai multă atenţie, să se respecte mai mult şi să se pună în prim-planul vieţii lor.

Iar dacă articolele şi postările mele din social media pot să ajute pe cineva să facă o schimbare, chiar şi minoră, pentru a avea o viaţă mai frumoasă şi mai împlinită, merită din plin tot efortul.

Cu drag,

Articole pe care poate le-ai ratat

Cum să îmbătrâneşti cu graţie

20 de sfaturi despre cum să te îmbraci tinereşte la orice vârstă

Ce am câştigat (şi ce am pierdut) odată cu înaintarea în vârstă

Cum te îmbraci cu stil după 50 de ani dacă eşti plinuţă

Dacă articolul ţi-a plăcut recomandă-l şi prietenelor tale printr-un Share. Iar dacă vrei să afli când postez un nou articol, dă un Follow la pagina mea de Facebook: https://www.facebook.com/shopping.cu.maxine/

Summary
De ce femeile peste 50 de ani din Romania sunt altfel
Article Name
De ce femeile peste 50 de ani din Romania sunt altfel
Description
De ce femeile peste 50 de ani din Romania sunt diferite de cele din generaţia 30-40 de ani şi de semenele lor din Occident.
Author
Maxine Over 50

15 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *